vineri, 20 iunie 2008

OMUL ÎNCĂ SE ÎNTREABĂ....


47. Poate te prinzi Globe! | scris de Intrusul | 31/03/2008 13:48:52
Omul nu are nici o „natură" , nici o existenţă simplă sau omogenă, ci este un amestec straniu de existenţă şi non-existenţă. Locul său se află între aceşti doi poli opuşi. Există, prin urmare, numai o cale de acces către secretul naturii umane: cea a religiei. Religia ne arată că există un om dublu - omul de dinainte si cel de după cădere. Omul a fost destinat scopului cel mai înalt, dar el şi-a pierdut poziţia. Prin cădere si-a pierdut puterea iar raţiunea si voinţa lui au fost corupte.

48. Intrusule, m-am prins ! | scris de Globe trotter | 31/03/2008 14:02:19
Intrusule, eu ce mananc, ce beau, ce fumez ? Este vorba de Mihai Tarnaveanu ("Antropologia teologica"). Toate cele bune

49. Intrusule, ia seama ! | scris de Globe trotter | 31/03/2008 14:16:04
Secole întregi filosofia s-a oprit la întrebarea: Ce este materia? O soluţie facilă era de a se ocoli întrebarea şi a se considera materia având un sens în sine şi existând dintotdeauna, sau să se spună că a fost creată de Dumnezeu, fără să se explice cum a rezultat materialul din nematerial, cum din nestricăcios şi atemporal s-a ajuns la stricăcios şi temporal. În ambele cazuri (atât cel al existenţei de sine cât şi cel al creaţiei ei de către Dumnezeu), materia a rămas la fel de neexplicată. A fost cu adevărat tragică disputa dintre materialişti şi idealişti (dispute plătite uneori cu mult sânge), din moment ce ambele tabere susţineau o poziţie metafizică la fel de arbitrară, dându-i numai nume diferit.

50. Globe, mai sapa ! | scris de Intrusul | 31/03/2008 14:22:18
Ai dat cu nuca in pereti, dar nu e rau.

51. Iti recomand | scris de Intrusul | 31/03/2008 14:42:17
INTELIGENTA MATERIEI(Dumitru Constantin-Dulcan).

53. Intrusule, ce-i cu tine ? Esti confuz... | scris de Globe trotter | 31/03/2008 14:57:44
Intrusule, esti putzintel strain.... Tarnaveanu si-a bazat afirmatiile pe "ganditorul' Pascal care a dat acestei antropologii interpretari noi.... Textul postat de tine apartine lui Tarnoveanu..."""Există, prin urmare, numai o cale de acces către secretul naturii umane: cea a religiei. Religia ne arată că există un om dublu – omul de dinainte şi cel de după cădere. Omul a fost destinat scopului celui mai înalt, dar el şi-a pierdut poziţia. Prin cădere şi-a pierdut puterea iar raţiunea şi voinţa lui au fost corupte. Maxima clasică Cunoaşte-te pe tine însuţi, înţeleasă în sensul ei filozofic, în sensul lui Socrate, Epictet sau Marcus Aurelius, este de aceea nu numai inutilă, ea este amăgitoare şi eronată"

54. Globe, | scris de Intrusul | 31/03/2008 15:03:23
Dumnezeu se impune " constrângator" în stari de o factura cu totul deosebita, cum este extazul(mistic) stare(superioara a contiintei) însotita de sentimentul unei certitudini superioare, de iluminare.


55. Intrusul | scris de Globe trotter | 31/03/2008 15:16:49
Blaise Pascal, în „ Cugetari”, supune totul riscului unui pariu cu sanse egale de câstig sau de pierdere cu privire la ideea de existenta sau inexistenta a unui Dumnezeu, într-un comentariu usor ironic, pentru ca în „ Memorial” sa gasim un text cu o marturisire ce se încadreaza în gândirea mistica, adeptii acestei viziuni afirmând ca existenta lui Dumnezeu se impune constrângator în stari de o factura cu totul deosebita, cum este extazul, stare însotita de sentimentul unei certitudini superioare, de iluminare. De acest concept de Dumnezeu se leaga si moralitatea, legata aici mai puternic de religie, dând nastere unui Judecator Suprem a tot ceea ce întreprindem si, în afara religiei ca judecator suprem al propriei constiinte (Immanuel Kant – „Metafizica moravurilor”).


Dezbateri pe pagina Jurnalul National, on line, legat de un seminar al meu publicat pe site -ul personal, un seminar la filosofie din vremea studentiei la teologie: http://www.jurnalul.ro/articole/121054/un-certificat-de-buna-purtare-nemeritat



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu