vineri, 23 mai 2008

Roman Melodul


Cultura creştină nu se învecheşte
22.05.2008, Vatican (Catholica)


Roman MelodulFrumuseţea moştenirii culturale creştine nu se poate învechi, ci va rămâne mereu vie şi actuală în măsura în care credinţa este vie, a afirmat Papa Benedict al XVI-lea ieri, la cateheza tradiţională de miercuri, din Aula Paul al VI-lea. Tema a fost poezia creştină a lui Roman Melodul, teolog, poet şi compozitor născut în Siria la sfârşitul secolului al V-lea.

Sfântul Părinte a amintit că Roman Melodul a fost hirotonit diacon, dedicându-se apoi unei forme originale de cateheză. Se spune că Fecioara Maria i-a apărut lui Roman într-un vis, dându-i carisma poeziei. Din acel moment el a început să predice sub forma unor "imnuri metrice cântate, cunoscute cu termenul de `kontakia` (condace), constând dintr-o introducere şi o serie de strofe punctate de un refren". "Credinţa este iubire şi de aceea creează poezie şi muzică. Credinţa este bucurie şi de aceea creează frumuseţe." Optzeci şi nouă de condace îi sunt atribuite lui, deşi tradiţia spune că ar fi compus o mie, a amintit Papa. A adăugat apoi că ele "mărturisesc bogăţia conţinutului teologic, liturgic şi devoţional al imnografiei acelor timpuri".

Pontiful a adăugat: "Roman nu a fost doar un eminent martor al sentimentelor religioase ale vremurilor sale, ci şi o metodă vie şi originală de cateheză. Prin compoziţiile sale putem vedea creativitatea acestei forme de cateheză, creativitatea gândirii teologice şi estetica şi imnografia sacră a epocii. Cântările lui Roman Melodul sunt pătrunse de credinţă ardentă şi umilinţă profundă. [...] Acest mare poet şi compozitor ne aminteşte de întreaga cultură creştină, născută din credinţă, născută din inima care l-a găsit pe Cristos, Fiul lui Dumnezeu. Din acest contact al inimii cu adevărul care este iubire, se naşte cultura, întreaga cultură creştină măreaţă. Şi dacă credinţa continuă să trăiască, această moştenire culturală nu va muri, ci va continua să fie vie şi actuală."

Text preluat şi conform http://www.greco-catolic.ro/stiri.asp?id=15884


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu