vineri, 6 februarie 2009

PE FIR DE FAPTĂ ŞI SIMŢIRE LA FIII SATULUI BUCERDEA GRÂNOASĂ


Este cea mai mare Sărbătoare când se reunesc membrii unei familii! Este bucurie, este armonie, este voinţă dumnezeiască. Nu-i sărbătoare mai mare ca totul să revină la matcă, la origine, la mărturisirea rădăcinilor, la frăţietate, la părinţi şi locuri părinteşti, strămoşeşti. Vă invit să ne bucurăm împreună la Sărbătoarea Fiii Satului Bucerdea Grânoasă – ediţia 11-12 Octombrie 2008!

La mulţi ani de Sărbătoarea Fiii Satului Bucerdea Grânoasă!

Cu astfel de sufleteşti trăiri a unui emoţionant moment, pe cât de inspirat şi restaurator, ne-a îmbrăţişat fruntaşul ales al satului, primarul nostru, domnul Ioan Aldea, un căutător de sensuri neabătute – iar cel ce caută, cu siguranţă se va bucura de roada ostenelilor – ţintind bunăstarea şi prosperitatea cetăţenilor unei tinere comune cu înalte aspiraţii.

În sărbătoare, remarcate ca fapte concrete, clădirea sediului administrativ al Primăriei şi Consiliului Local a fost reabilitată fiind adusă la un standard ridicat de confort, deservită fiind de un personal tânăr angajat. Şcoala este îmbrăcată în haină nouă, complet renovată, asigurând cadrul propice unei bune instruiri a tinerimii. Din generaţie în generaţie, la bucuriile şi supărările elevilor, sunt martori cei trei castani, care aprobă tacit şi liniştea orelor de curs, dar şi gălăgia recreaţiilor, “scăpând“ la fiecare început de toamnă câte o “lacrimă de frunză“, fericiţi de un nou început. De asemenea, grădiniţa, unde har Domnului avem copii, a fost recent modernizată. La fel, Căminul Cultural a fost adus la un grad sporit de utilitate şi capacitate de a satisface cerinţele. Drumurile comunale au fost pietruite în proporţie de peste 80 %; strada Bisericii fiind proaspăt asfaltată – în anul 2008 – pe lungime totală de 840 metri, în continuarea străzii principale Ioan Maiorescu, o buclă cât o mare inimă prăznuind cu ocazia centenarului bisericii româneşti purtătoarea hramului Sf. Cuv. Paraschiva complet restaurată şi din nou pictată.

Invitaţi şi fii ai comunei, localnici precum şi sosiţi de prin ţară, toţi câţi au îmbrăţişat ideea de comuniune, am fost bine primiţi la Sfat – vechea titulatură a Consiliului Local. Azi am profitat de ocazia uşilor deschise de-a intra în pielea primarului, a consilierului în sala de şedinţe, de a redeveni, clipe emoţionante, elevii de altădată. Ne-am simţit onoraţi să avem în mijlocul nostru la debutul manifestărilor pe însuşi prefectul judeţului Alba, domnul Dan Coriolan Simedru, care a oficializat deschiderea primei ediţii a întâlnirii fiilor adresând cuvinte de îmbărbătare pe care de fapt le şi aşteptam la început de drum. Voi nota remarca unui ochi avizat, vizionar, al domnului prefect: …iată-vă viitorul asigurat! Avere de nepreţuit: copiii, mult tineret...

Asociaţiunea culturală ASTRA, reprezentată azi aici de doamna prof. Silvia Pop, preşedinte al Despărţământului “Timotei Cipariu” Blaj, a ridicat la Bucerdea Grânoasă un frumos şi trainic monument eroilor satului care au luptat pentru apărarea pământului strămoşesc în primul război mondial(1914-1918). Aici au avut loc depunerile de coroane şi jerbe din partea oficialilor, partidelor politice, dar şi flori din mâini neprihănite ale elevilor şcolii cu clasele I-VIII “Ioan Maiorescu”, original costumaţi popular, prin care Asociaţiunea îşi urmăreşte idealul unic de slujire al poporului român fără de cusur. Pe uliţă, cuprinzătoarea piaţă publică din centrul vechi al satului de odinioară, a fost spaţiul generos de oficiere a Te Deum-ului de către pr. Paroh Dan Dulău şi pr. Petre Sârbu, fiu al satului. Lăudăm pe Domnul!

File din istoria localităţii frunzăreşte asistenţei interesate, în chip vizibil documentat şi cu multă discernere, pr. dr. Botond Gudor, pastor reformat, născut şi bine crescut în sat de care cu drag vorbeşte, îşi aminteşte...

Program artistic, expoziţie etnografică şi de poduse agroalimentare din recolta acestei toamne bogate, defilarea portului popular, lansare unei cărţi - lucrare monografică, foc de artificii, fac o zi şi o seară de neuitat.

A doua zi, duminică, 12 Octombrie 2008, Sfânta Liturghie Arhierească având la centru pe ÎPS Andrei al Alba Iuliei, celebrată cu ocazia centenarului bisericii Sf. Cuvioasa Paraschiva.

După masă are loc Adunarea membrilor Cercului Cultural Astra "Ioan Maiorescu" Bucerdea Grânoasă. Cu adevărat grânoasă şi deosebită în aceste zile splendide pentru care mulţumim lui Dumnezeu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu