joi, 23 octombrie 2008

Fiii satului. Un comentariu la articolul din Unirea.


Alt-data o fi mai bine! Zic asa, poate ne invrednicim din partea domnului director Ciul de un corespondent al ziarului Unirea mai acatarii la o noua manifestare de orice fel la Bucerdea Granoasa.

Nu este admisibil ca sa botezi trei oameni intr-un articolas.
Nea Rica fabuleaza. Povesti vanatoresti!
E departe de radacinile Bucerzii. De esenta nici nu s-a atins!

Domnule Ciul, tot respectul, trimiteti un corespondent/a tanar/a, domnule. Astia au prejudecati! Si mai vad si numai ce le convine! E trist ca se uita si nu vad. E mare orbirea la oameni de o anumita varsta doctrinara. Mai bine baga din top decat sa scrie concret ce a vazut. De documentare ce sa mai zic... cu sursa in mana si tot gafeaza, nu o stie folosi.

Dar revenind la sarbatoare, ca la noi la nimeni! E desigur un specific care nu l-am aflat in alta parte, desi, har Domnului, am fost pe Vaile Tarnavelor peste tot. La noi e altfel! Unde mai pui ca e de prima oara cand ne manifestam public, la noi. Pana acum reprezentam Craciunelu de Jos care ne era comuna. De acum ne reprezentam pe noi. Noi suntem comuna! Cel mai mare castig postdecembrist: restaurarea dreptatii denaturate in 1968 cand s-a desfiintat comuna Bucerdea Granoasa.

Desigur pot fi felicitati organizatorii: primarul, nu in al doilea rand viceprimarul, niste baieti foarte activi, cei dintre consilieri care au inteles sa ajute faptic, cadrele didactice, parintele paroh cu doamna preoteasa si consiliul parohial, Asociatia ASTRA din umbra dar stralucitoare mereu, intreg personalul Primariei, oamenii de ordine si de serviciu.
S-a dovedit inca o data utilitatea publica a locului de adunare stramosesc din Ulita, fostul loc public de adunare din batrani, care a imbratisat intreaga sarbatoare in chip matern cuprinzand pe toti fiii sai.

E port popular, e cantec si joc stramosesc, suntem claditi pe prea mult sange de eroi la Bucerdea Granoasa ca sa nu ducem cu noi o traditie vie si o crestere a populatiei cu inversunare tinuta in balanta ca un spor, pe cand dureros dar realmente alte localitati dau inapoi spre stingere lenta.

Copiii nostri au fost minunati. Au inflacarat intreaga manifestare cu elanul lor optimist. Ei simt ca poate fi Bine, mai Bine, foarte Bine! Impreuna implicati le putem implini aceste deziderate firesti, la noi Acasa.

Felicitari Domnule Primar Ioan Aldea! Nu ne este rusine cu tine omule, desi esti tanar in aceasta politica salbatica. Aplica politica iubirii aproapelui(!), ca un Om al Cartii Sfinte peste care, nu o data, cu multumire te-am surprins cucernic aplecat. Iubeste-ti dusmanii! Nu se poate sa nu ai. Poti fi, esti, si trebuie sa fi model in toate! Personal sunt mandru ca ne reprezinti, desi, democratic, te-am contracandidat odinioara. Propunerea mea adresata tuturor si intotdeauna este sa tragem in unire spre scopuri comune: binele general, bunastarea materiala si spirituala a concetatenilor, altoite pe radacina viguroasa care ne perpetueaza.

La multe astfel de reusite(!) pe care le dorim a fi traditional-anuale; ne tin tari locului si uniti, ceea ce desigur noua cei dintai ne convine.

Mihai C. Szilagy/Tarnaveanu, presedintele Cercului Cultural ASTRA Ioan Maiorescu Bucerdea Granoasa.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu