luni, 8 decembrie 2008

O analiză a anului pe sfârşite



Sfârşit de an 2008!


Încă de la început am trasat mai multe proiecte editoriale. Unele s-au dovedit a fi nişte utopii, cel puţin pentru acest an pentru care le-am propus însumi ca termene de materializare. Dar nu scrie nicăieri că e musai să se facă.
Ce bine că suntem în viaţă. Un apropiat al scrisului, al cărţilor, cu multe opere, tocmai s-a dus. Doar operele au rămas. El personal nu va mai putea aplica la ceva. Vor face, dacă vor face, alţii oarece pentru el, pentru memoria lui. Cât suntem de norocoşi cei cu sufletul în trup!

Am gândit a tipări Drag de sat transilvan, Bucerdea Grânoasă, studiu monografic şi Ioan Maiorescu ilustru fiu al satului Bucerdea Grânoasă. Ambele le-am pus în operă în aceiaşi copertă cu ocazia Fiii Satului Bucerdea Grânoasă, ediţia I-a, 2008, ediţie reuşită. La lansare nimeni altul decât cel ce m-a susţinut încă de la începuturi: prof. univ. dr. Ion Buzaşi temeiul de azi al Şcolii Ardelene ca organism viu alimentat de dragostea de Ţară şi de Neam.

Am scos şi o ediţie de lux, sub o sută de exemplare, cu costuri ridicate, tehnică laser, policromie, din Ion Buzaşi - 65, omagial biobibliografic. Desigur că a meritat cu prisosinţă. Un proiect la care s-au prins multe persoane, personalităţi, dar nu pe cât m-aş fi aşteptat (ca apoi să le pară rău că nu au făcut-o). E o împlinire a altui volum apărut sub egida Universităţii 1 Decembrie Alba Iulia, şi tot au rămas multe de spus. O viaţă de om... Dar ce mai viaţă! Ce Om!

Cuprinzătoare şi eficace, Mărturisirea de credinţă literară, Scrisul ca religie la români, volumul numărul 2, apărut la Editura Carpathia Press, 2008, un "document de conştiinţă colectivă" conceput de Artur Silvestri, preşedintele Asociaţiei Române pentru Patrimoniu - ARP, conţine şi Arderile crezului meu, propria-mi mărturisire de credinţă literară, cu observarea obligativităţii de rupere a tăcerii. Pseudonimul folosit, acelaşi cu care m-am pricopsit din apropierea de maeştrii ai zidirii umane, Mihai Târnăveanu, sinteza lui Mihai de pe Târnave în viziunea domnului profesor Ion Buzaşi.

100 de ani întru Lumină Dumnezeiască, Biserica "Cuvioasa Paraschiva",
omagial de Alina Dulău ocazionat de centenarul bisericii şi de revenirea la obârşii a Fiilor Satului, manifestări în primă ediţie desfăşurate în 11-12 Octombrie 2008, conţine şi prinosul meu intitulat Fiii Satului - 2008 - grânoase gânduri de iubire.

Site al scriitorului Mihai Târnăveanu,
se intitulează proiectul meu din suflet întocmit pentru alţii, poate şi pentru sufletul meu, dar mai mult pentru cei plecaţi, cei întorşi, cei rămaşi locului, pentru toţi însetaţii de cultură, de trăiri, de bogăţie de viaţă, de mântuire, oriunde s-or afla şi or dori ei să poposească. Şi poposesc! Poposim! Cu treabă, cu-n anumit interes, recreativ, important e că are suficientă atractivitate încât moralmente să nu le dezamăgesc aşteptările şi căutările. Voi alimenta în continuare orice sete etică.

Am sub formă de proiecte finalizate mai multe cărţi, despre care nici nu mă gândeam că nu vor putea fi aplicate în acest an, nefiind într-atât de grandioase din considerentul că am gândit la o politică de promovare a creaţiei cu paşi mărunţi, cu modestie, cu bun simţ, în funcţie de posibilităţi, posibilităţile altora - mărinimoşii - personal nefiind capabil să duc astfel de costuri.

Aşteaptă la rând volumul 3 de versuri cu titlul "cam neobişnuit" Descumpene.
Volumul 4 de versuri cu numele Blând Doamne ajută! stă şi el să se producă.

Am în lucru Slobodă libertatea, schiţe şi nuvele.

Albumul Port popular bucerzan, va veni cu imagini mai mult, dar grăitoare.

Colaborarea la "Antologia poeţilor şi filozofilor ardeleni", pe care am dat-o, ar trebui să apară în curând, sub îngrijirea lui Eugeniu Nistor şi Iulian Boldea, la Editura Ardealul. Târgu-Mureş.

Aştept susţinerea din primăvară-vară a tezei de licenţă la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj Napoca, lucrare cu pretenţii şi evaluare de notă maximă, pe care o voi publica sub acelaşi titlu, cred: Înţelepciunea mântuitoare.

Am transmis colaborare la volumul omagial Artur Silvestri - 55, rămâne de văzut dacă se va tipări; fulgerător Prof. Silvestri plecând dintre noi. A fost totuşi şi rămâne ilustrul fondator şi conducător a Asociaţiei Române pentru Patrimoniu... Eu zic că merită, chiar mai mult decât atât.

Se conturează, în jurul unei idei mai vechi, cercetarea publicabilă, de ce nu fiind vorba de multă căutare şi transpir pe o ipoteză ce se pare că se confirmă Eminescu, prin Pumnul, pe urmele Maioreştilor (Trifeşti) la Bucerdea Grânoasă.

E mult, e puţin?!
E ceva! Şi e mai important, întotdeauna, decât nimic.
Ar fi mai mult dacă n-ar fi - cum să-i zic? - ruşinea, o numită timiditate, jenă, înjosire, umilinţă la care trebuie să mă supun şi apoi bună-cuviinţa ce trebuie să o arăt să nu ajung de ocară celor ce m-au ajutat odată, şi-nc-o dată... şi probabil ar mai face-o, dar cine să le-o ceară?!

Le mulţumesc oricum din inimă:

Preasfinţitului Virgil Bercea, Episcop de Oradea;

Popa Gheorghe, Cluj Napoca-Bucureşti; preşedintele Federaţiei Independente Sindicale Mişcare-Comercial, a ramurilor Marfă, Călători, Infrastructură de la Calea Ferată Română;

Tout Bujor, Braşov, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Marfă, Călători, Infrastructură, de la Calea Ferată Română;

Rădoi Teodor, Braşov, directorul Sucursalei de Marfă Braşov al CFR Marfă SA;

Clement Negruţ, din postura de subprefect de Alba, actualmente deputat de Alba în Parlamentul României;

Ion Dumitrel, fost şi actual preşedinte al Consiliului Judeţean Alba;

Părău Gheorghe, administratorul SC Mica Romă Bucerdea Grânoasă;

Voicu Bora, Alba Iulia;

Mărginean Florin, din postura de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Alba, actualmente, consilier judeţean la CJ Alba;

Moga Ioan, administrator al firmelor SC IMPEX-IGMR, respectiv SC MOGA GRUP CONSTRUCT;

Aldea Ioan , primarul comunei Bucerdea Grânoasă;

Gabor Arpad , viceprimarul comunei Bucerdea Grânoasă;

Beldean Simion , Germania, administrator SC Belsim SRL;

Frenţiu Mircea , Blaj, medic chirurg;

Băcilă Alexandru Simion , primarul municipiului Blaj;

Bubur Lenuţa , primarul comunei Crăciunelu de Jos;

Popa Nicolae , din postura de deputat de Alba în Parlamentul României;

Moşneag Iosif , director Banca Comercială Română;

Ciufudean Sorin , Blaj;

Ciufudean Ioan , administrator SC FERMIC SRL;

Barna Petru şi Nina , administratorii SC Pâine Ţărănească SA Blaj;

Andriuc Rusu Ioan , Blaj, administratorul Editurii ARIDIA;

Rusu Achim , director Banca Transilvania;

Ilieşiu Ioniţă , administrator;

Prin prieteni ai cărţii, iată-i, şi prieteni ai mei deci, se bucură cititorii, bibliofilii.
Aşa s-au născut cele şapte titluri date publicului prin sprijinul material al unor înţelepţi care realizează importanţa actului de cultură...
Cum altfel se vor realiza următoarele? Vom vedea. Tot cam aşa... bătrâneşte, dar aproape sigur.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu